Kwas ortokrzemowy ZumSil 500 ml
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
- poprawia wykorzystanie przez roślinę azotu, fosforu i potasu
- pochodzi ze źródeł organicznych
- redukuje skutki stresów roślinnych
- intensyfikuje fotosyntezę
- zwiększa pobieranie składników pokarmowych
- zwiększa odporność na przymrozki poprzez żelowanie wody i utrudnianie jej zamarzania
- zmniejsza presję chorób grzybowych, m.in. poprzez zasadowy odczyn cieczy roboczej (rozcieńczenie 1:1000 podnosi pH cieczy do 9,4).
Powyższa forma krzemu (monomery i dimery kwasu ortokrzemowego) jest szybko pobierana przez liście, jaki i korzenie rośliny.
Stosowany dolistnie odkłada się na powierzchni liści utrudniając infekcje grzybowe. Po przeniknięciu do komórek roślinnych wzmacnia ściany komórkowe oraz podnosi aktywność enzymatyczną, zwiększając wytwarzanie chitynazy. Sprawia, że roślina jest w stanie ograniczyć rozwój grzybni. ZumSil zwiększa także odporność na przymrozki, ogranicza transpirację wody nawet o 20% i finalnie podnosi plon oraz jego jakość.
Najważniejsze cechy ZumSil :
- jest ok. 10 razy bardziej aktywny niż forma krzemianu potasu zawarty w większości preparatów tego typu
- pochodzi ze źródeł organicznych
- redukuje skutki stresów roślinnych
- intensyfikuje fotosyntezę
- stosowanie ZumSilu poprawia wykorzystanie przez roślinę azotu, fosforu i potasu
- podnosi plon i jego jakość
-
- wyższa zawartość cukrów
- wyższa trwałość owoców
- zdecydowanie lepsze wybarwienie o 25%
- wyższy o 19% wczesny zbiór
- wyższa zawartość polifenoli o 55%
Podnosi odporność roślin na infekcje grzybowe, działa przy tym trójkierunkowo:
- stosowany dolistnie odkłada się na powierzchni liści tworząc cienką warstwę ochronną
- po przeniknięciu do komórek roślinnych podnosi aktywność enzymatyczna komórki, zwiększając poziom fitoaleksyn
- wzmacnia ściany komórkowe roślin utrudniając penetrację tkanki roślinnej przez zarodniki grzybów
W efekcie roślina jest w stanie ograniczyć rozwój grzybni.
ZumSil zwiększa także odporność na przymrozki, ogranicza transpirację wody nawet o 20% i finalnie podnosi plon oraz jego jakość. ZumSil żeluje wodę, co zapobiega wytrącaniu się kryształków lodu niszczących błony komórkowe. Pomaga zatrzymać nawet 20 cząsteczek wody na atom krzemu.