Otręby Bokashi 2 kg
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Stosowanie i zalecane dawkowanie:
- kompostowanie odpadów organicznych
Segregując odpady żywnościowe i inne bioodpady domowe do specjalnych pojemników można w warunkach domowych przetwarzać je z użyciem Bokashi w wartościowy nawóz zawierający pożyteczne mikroorganizmy. Bezpośrednio na wierzch każdej nowej warstwy odpadków należy posypać Bokashi w taki sposób, żeby cała powierzchnia dokładanych odpadów została dokładnie obsypana, a na końcu wszystko dobrze ściśnięte. Bokashi rozpocznie proces fermentacji, zneutralizuje nieprzyjemne zapachy i poprawi skład odpadów. Co kilka dni można usunać nadmiar gromadzących się odcieków z fermentcji. Odcinek rozcieńczony wodą można wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Przetworzone odpady z dodatkiem Bokashi są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby. - Jako dodatek do kwiatów doniczkowych 1-2 razy na miesiąc poprzez posypanie powierzchni podłoża w dnicznie lub jako dodatek przygotowania podłoża.
- W chowie zwierząt domowych w celu minimalizowania przykrych zapachów z kuwet, terrariów, klatek itp mieszamy ok. 100-200 g Bokashi ze żwirem, sianem itp. Czynność tą należy wykonać każdorazowo przy wymianie ściółki.
- Dodatek do karm i pasz dla zwierząt Bokashi traktowane jako suplement diety dla zwierząt działa jak klasyczny probiotyk - dostarczając organizmowi dawkę mikroflory stymulującej system immunologiczny.
Krowy i świnie: 500g dla młodych krów i 150g dla zwierząt dorosłych
Konie: 100-200g dag dziennie jako dodatek do siana lub owsa
Drób: dodatek do paszy 5kg/tonę w hodowli brojlerów lub jako 3% dodatek do karmy dla drobiu
Psy i koty: 20-50g w formie posypki do karmy
Kule Bokashi™
Specjalnie przygotowane kule BOKASHI przywracają równowagę biologiczną w zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach. Kule BOKASHI są metodą pracy ze środowiskiem naturalnym. Glina zawarta w kulach Bokashi jest znakomita do przenoszenia mikroorganizmów na dno zamulonych zbiorników wodnych.Kule Bokashi stosuje się do zanieczyszczonych, zamulonych zbiorników wodnych (stawów, oczek wodnych), do poprawy jakości wody w studniach. Składają się z gliny, Bokashi, EmFarmy, Melasy z trzciny cukrowej i niechlorowanej wody.
Stosowanie Kul Bokashi:
wrzucamy 2-3 kule na 1m3 wody. Stosujemy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się "kożuchy" materii organicznej, która unosi się z dna stawu, świadczy to o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejrzysta, a glony zanikają. Z czasem kiedy wszystko się unormuje nie będziemy musieli powtarzać tego zabiegu co rok.
W rzadkich sytuacjach z powodu braku towaru w zastępstwie wysyłamy EM Bokashi Greenland
Skład:
otręby pszenne, otręby ryżowe, woda oczyszczona i ustrukturyzowana, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, sól kamienna, probiotyczne kultury mikrobiologiczne SCD. Bokashi ProBiotics powstaje z otrąb (pszennych i ryżowych) fermentowanych prz użyciu ProBio Emów EmFarma, SCD ProBio Original oraz melasy z trzciny cukrowej.
Atest PZH PZH/HT 2717/2012